Αρχική>Υγεία>Γενικά> Νέα έρευνα: H Βιταμίνη D μειώνει το κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο

Νέα έρευνα: H Βιταμίνη D μειώνει το κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

149

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

 

   

Δημήτρης Πέτσιος
MscΚλινικός Διαιτολόγος,
Αθλητικός Διατροφολογος
Master Practitioner Διατροφικών Διαταραχών (NCfED)
&
Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc in Nutritional Medicine – University of Surrey
 
 
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με τη σημασία και το ρόλο της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, με πολλές και συνεχόμενες μελέτες να λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλά ερευνητικά πεδία.
Και ενώ σε διάφορους τομείς απαιτείται περεταίρω διερεύνηση, αυτό που είναι ήδη γνωστό -μεταξύ άλλων- είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα από απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Έτσι, σε πολλές μελέτες έχει διερευνηθεί η επίδραση χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης D για τη μείωση της συνολικής θνησιμότητας. Μέχρι στιγμής λοιπόν, σε συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων μελετών ελέγχου, τα αποτελέσματα έδειχναν ότι η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D είτε έχει μικρή επίδραση στη συνολική θνησιμότητα είτε όχι, με συνέπεια να δημιουργούνται επιφυλάξεις και ανάγκες για περαιτέρω διερεύνηση.
 
Τι νέο προσθέτει μια νέα μελέτη
Σε μια νέα έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Αμερική, έγινε μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των σχετικών διαθέσιμων μελετών χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης D και μετα-ανάλυσης τους.
Ως εκ τούτου, συγκεντρώθηκαν 21287 καταγραφές παρόμοιων ερευνών, από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι διπλότυπες (και έμειναν 15.588) και από αυτές πάλι αφαιρέθηκαν οι 15147 καθώς ποικίλαν στις μεταβλητές τους και έτσι προκαλούσαν ασυνέχεια στα δεδομένα. Από τις 500 περίπου που έμειναν, εξαιρέθηκαν όλες όσες δεν ήλεγχαν τη θνησιμότητα ή χρησιμοποιούσαν και άλλα συμπληρώματα ή δεν ήταν τυχαιοποιημένες ή αφορούσαν παιδιά κ.α.
Παρέμειναν με αυτόν τον τρόπο 52 μελέτες που αφορούσαν πλέον συνολικά 75454 συμμετέχοντες για μετα-ανάλυση, αποτελώντας έτσι ένα πολύ ικανοποιητικό δείγμα σε αριθμό.
 
Βιταμίνη D και θνησιμότητα από καρκίνο
Εδώ τα ευρήματα έδειξαν σαφή επίδραση της χορήγησης βιταμίνης D σε συμπλήρωμα, στη μείωση θνησιμότητας από καρκίνο κατά 16%. Αξιοσημείωτο είναι πως η επίδραση αυτή υπήρξε μόνο με τα συμπληρώματα D3 (χοληκαλσιφερόλη) και όχι με τα αντίστοιχα της D2 (εργοκαλσιφερόλη). Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα αυτά «ταιριάζουν» με τα αποτελέσματα άλλων αντίστοιχων ερευνών μεγάλης κλίμακας, όπου μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μέθοδοι ανάλυσης.
 
Μακροχρόνιες επιδράσεις
Ένα άλλο εύρημα από την ανάλυση υποομάδων της τρέχουσας μελέτης, έδειξε ότι το όφελος από τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο παρατηρήθηκε σε δοκιμές με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης (περισσότερο από τρία έτη), αλλά όχι σε ασθενείς με μικρότερη διάρκεια παρακολούθησης. Αντιστοίχως, η συνολική θνησιμότητα (όχι μόνο από καρκίνο, αλλά από όλα τα αίτια) ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις δοκιμές με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης. Σύμφωνα με αυτά τα συμπεράσματα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και όχι σε βραχυπρόθεσμο.
 
Συμπερασματικά
Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D3 θεωρείται τα τελευταία χρόνια ως μια πιθανή στρατηγική για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων παθήσεων. Ως εκ τούτου, η χρήση κατάλληλου δοσολογικά, συμπληρώματος βιταμίνης D3 συστηματικά και μακροπρόθεσμα διαφαίνεται ασφαλής και ίσως αποτελεί μέθοδο για την πιθανή μείωση της θνησιμότητας, από κάθε αίτιο. Η παρούσα μελέτη αποτελεί ορόσημο (βάσει του σχεδιασμού της) σχετικά με την επίδραση της D3 στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.
 
Πηγή :  www.diettv.gr
 
                     Σας ενδιαφέρει  :         Ιδιαίτερα - Ξεχωριστά δώρα για αγαπημένα πρόσωπα: Aristotle s virtues on plexiglass
 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

149

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)