Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Εναλλακτικές Θεραπείες> Είστε στην ώριμη ηλικία; Οι 10 κοινά αποδεκτοί παράγοντες υγείας και μακροζωίας

Είστε στην ώριμη ηλικία; Οι 10 κοινά αποδεκτοί παράγοντες υγείας και μακροζωίας

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

350

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
 
 
Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφή
Οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, καθώς επίσης να ανακουφίσει την κατάθλιψη και να βελτιώσει τη διάθεση.
Η σωματική αδράνεια συχνά αυξάνεται με την άυξηση της ηλικίας, αλλά δεν κάνει καλό.
Επίσης οι διατροφικές συνήθειες, συχνά, δεν είναι καλές στους μεσόκοπους και ηλικιωμένους που ζουν, τελείως μόνοι. Είναι σημαντικό για την « υγιή»  γήρανση να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγουμε τις θερμίδες από γλυκά.
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία
Η υπέρταση ή η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένεια της χοληδόχου κύστης, οστεοαρθρίτιδα, άπνοια ύπνου, αναπνευστικά προβλήματα, δυσλιπιδαιμία και καρκίνο του ενδομητρίου, του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Κάπνισμα
Ο καπνός είναι η μεγαλύτερη αιτία πρόληψης των ασθενειών και του πρόωρου θανάτου στην Αμερική. Η χρήση καπνού τώρα καλείται "ασθένεια εξάρτησης από τον καπνό". Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι οι καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, τα καταφέρνουν σε μεγαλύτερο βαθμό, όταν έχουν την υποστήριξη του γιατρού τους.

Κατάχρηση ουσιών
Η κατάχρηση ουσιών συνήθως σημαίνει φάρμακα και αλκοόλ. Αυτοί είναι δύο τομείς που δεν συσχετίζουμε συχνά με τους ηλικιωμένους. Αλλά οι ηλικιωμένοι, όπως και οι νέοι, καταφεύγουν , συχνά για την ανακούφισή τους στην χρήση νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών και αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι μπορούν να αναμειγνύουν σκόπιμα ή εν αγνοία τους φάρμακα και να χρησιμοποιούν αλκοόλ. Λόγω των στερεοτύπων μας για τους ηλικιωμένους, πολλοί γιατροί αδυνατούν ακόμη και να ερωτήσουν τους πρεσβυτέρους για  πιθανή κατάχρηση ουσιών.

HIV / AIDS
Μεταξύ 11 και 15% των περιστατικών AIDS στις ΗΠΑ εμφανίζονται σε πρεσβύτερους ηλικίας άνω των 50 ετών. Μεταξύ του 1991 και του 1996, το AIDS σε ενήλικες άνω των 50 αυξήθηκε  δύο φορές πιο γρήγορα από ό, τι στους νεότερους ενήλικες. Οι ηλικιωμένοι σπανίως χρησιμοποιούν προφυλακτικά. Επίσης δεν ανησυχούν εγκαίρως, επειδή τα συμπτώματα του HIV (κόπωση, απώλεια βάρους, άνοια, δερματικά εξανθήματα, πρησμένα λεμφαδένες) είναι παρόμοια με τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τη γήρανση. Και πάλι, τα στερεότυπα σχετικά με τη γήρανση (όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη χρήση ναρκωτικών), διατηρούν το πρόβλημα αυτό, σε μεγάλο βαθμό, μη αναγνωρισμένο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ώριμοι και οι ηλικιωμένοι, σε μεγάλο βαθμό, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα και στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων, στα προγράμματα πρόληψης και στις προσπάθειες παρέμβασης των Δημοσίων Υπηρεσιών.
 
Πνευματική και Ψυχική υγεία
Η άνοια δεν αποτελεί, πάντοτε, μέρος της γήρανσης. Η άνοια μπορεί να προκληθεί από ασθένειες, αντιδράσεις σε φάρμακα, προβλήματα όρασης και ακοής, λοιμώξεις, διατροφικές ανισορροπίες, διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια. Υπάρχουν πολλές μορφές άνοιας (συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ) και μερικές μπορεί να είναι προσωρινές. Με ακριβή διάγνωση έρχεται η διαχείριση και η βοήθεια. Η πιο κοινή κατάσταση ψυχικής υγείας με αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή είναι η κατάθλιψη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Εδώ καταγράφεται ένα εκπληκτικό γεγονός: Ο ρυθμός αύξησης των αυτοκτονιών στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος για τους ηλικιωμένους λευκούς από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων.
 
Ατυχήματα και βία
Μεταξύ των ηλικιωμένων, η κύρια αιτία ατυχημάτων είναι οι πτώσεις και οι επακόλουθες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Επίσης έχουν αυξηθεί οι θάνατοι λόγω βίας. Ένας στους τρεις ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) θα πέσει κάθε χρόνο. Οι στρατηγικές για τη μείωση των τραυματισμών περιλαμβάνουν ασκήσεις για τη βελτίωση της ισορροπίας και της αντοχής και την αναθεώρηση της χορήγησης φαρμάκων. Οι τροποποιήσεις μέσα στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του τραυματισμού λόγω πτώσης. Η ασφάλεια στο σπίτι είναι απαραίτητη για να αποτραπούν οι εισβολές. Οι οικιακές συσκευές πρόληψης πυρκαγιάς πρέπει να είναι στη θέση τους και να χρησιμοποιούνται εύκολα. Οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε μια φωτιά στο σπίτι, από ότι ο γενικός πληθυσμός.
 
Ποιότητα περιβάλλοντος
Παρόλο που η ρύπανση επηρεάζει όλους μας, μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλού εισοδήματος, φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες είναι πιο πιθανό να ζουν σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικούς κινδύνους. Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων ζει λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας.

Εμβολιασμός
Η γρίπη και η πνευμονία συγκαταλέγονται στις 10 πρώτες αιτίες θανάτου των πρεσβυτέρων ενηλίκων. Η έμφαση στον εμβολιασμό κατά της γρίπης για ηλικιωμένους βοήθησε. Η πνευμονία παραμένει μια από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών και των πολύ ηλικιωμένων.

Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη
Οι ηλικιωμένοι συχνά αδιαφορούν για την συστηματική παρακολούθηση της υγείας τους, με την δικαιολογία ότι όλα είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης, ή αδυνατούν να έχουν συχνή προσβαση στον ιατρό τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Η τακτική επίσκεψη στον ιατρό και οι κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις έχουν ευνοική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και την μακροζωία των πρεσβυτέρων και ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.
 
Πηγή :   https://www.urmc.rochester.edu/senior-health/common-issues/top-ten.aspx
 
        
                                                    Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας πάνινη κούκλα;
                                                    Εκφραστείτε δημιουργικά και χαλαρώστε "χειροτεχνώντας"


 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

350

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)